Podstawowe zasady grzybobrania

W związku z rozpoczynającym się sezonem sprzedaży grzybów rosnących w naturalnych warunkach, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie zwraca się z prośbą o zwrócenie szczególnej uwagi na handel grzybami surowymi oraz wyznaczenie miejsc ich sprzedaży.

Zasady dopuszczenia do obrotu grzybów i przetworów grzybowych regulują przepisy:

  • ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j.Dz.U.2023.1448),

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (t.j. Dz.U. z 2020 roku, poz. 1048 z późn. zm.).

    Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji obejmują:
    a) grzyby uprawne
    b) grzyby rosnące w naturalnych warunkach, świeże i suszone oraz przetwory grzybowe

    Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby oraz szczegółowe warunki wprowadzania ich do obrotu zamieszczone są załącznikach do ww. rozporządzenia.
    Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

    1) wyłączniewplacówkachhandlowychlubnatargowiskach;

2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone. Niedopuszczalna jest sprzedaż grzybów na poboczach dróg, w przypadkowych miejscach przy sklepach (murki, chodniki).

Informuję, że na stronie internetowej PSSE w Gryfinie: https://www.gov.pl/web/psse- gryfino/grzyby można znaleźć informacje o warunkach obrotu grzybami świeżymi i suszonymi, wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu oraz informację o możliwości skorzystania z porady klasyfikatora grzybów.

Klasyfikatorzy udzielają konsultacji dla osób zbierających grzyby na własne cele oraz wystawiają atesty na grzyby świeże przeznaczone do obrotu handlowego.

KOMUNIKAT

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W GRYFINIE INFORMUJE, ŻE KLASYFIKATORZY GRZYBÓW W POWIATOWEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNEJ W GRYFINIE

UDZIELAJĄ BEZPŁATNYCH PORAD W ZAKRESIE IDENTYFIKACJI GRZYBÓW ORAZ UZYSKANIA ATESTU NA GRZYBY ŚWIEŻE OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU W GODZINACH 8:00-14:00

PO UPRZEDNIM KONTAKCIE TELEFONICZNYM POD NUMEREM TEL./FAX 91 416 23 43 / 91 416 38 58

Atest na grzyby świeże można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gryfinie ul. Flisacza 6 74-100 Gryfino po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem tel./fax 91 416 23 43 / 91 416 38 58

Grzyby należy dostarczyć w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości. Grzyby posegregowane gatunkami, umieszczone w przewiewnych opakowaniach (kosze, skrzynie). Grzyby przechowywane w torebkach foliowych, suszone, zamarynowane bądź poddanych obróbce termicznej nie podlegają ocenie.

Na terenie powiatu gryfińskiego:
Uprawnienia grzyboznawcy (nr 2013) posiada pan Marek Ruczkowski tel. 665885701

Polecane odnośniki do wybranych stron jednostek i instytucji

Urząd Komunikacji Elektronicznej

Urząd Komunikacji Elektronicznej

Sprawdź, czy dowód osobisty jest gotowy

Sprawdź, czy dowód osobisty jest gotowy

Serwis informacyjno-usługowy dla przedsiębiorcy

Serwis informacyjno-usługowy dla przedsiębiorcy

Serwis podatkowy

Serwis podatkowy

Pomerania 360

Pomerania 360

Mapa Gminy

Mapa Gminy